Složna braća kuću grade: Radionica o umrežavanju OCD-a

Svi mi znamo da smo zajedno jači. I svi mi vidimo umrežavanje kao jedan od načina rješavanja mnogih problema. No, u praksi, rijetko nailazimo na dobre i dugoročno održive primjere takve prakse. Zašto je tome tako? Kako izbjeći zamke i kreirati čvrstu i održivu mrežu?

Mnoge organizacije civilnog društva tište isti problemi. Od pronalaženja financijskih sredstava i prostora, preko praćenja zakonskih propisa i rješavanja administracije pa do privlačenja volontera i publike. Zbog toga se organizacije sve manje stižu baviti onim pitanjima zbog kojih su i osnovane. Umrežavanje OCD-a se nameće kao ideano rješenje. Zajedničkim nastupom lakše dolazi do željenih rezultata,  štedi se vrijeme i novac, a što je najvažnije -  glas civilnog sektora se čuje puno jače. Da, svi se slažemo da smo zajedno jači, no kako ostvariti uspješnu dugoročnu suradnju? Rijetki su pokušaji udruživanja uspjeli. Nakon početnog oduševljenja, mreže se često nađu u novim organizacijskim i administrativnim problemima. Tada nestane početni entuzijazam i udruženje jednostavno iščezne.   

Stoga nam je zadovoljstvo pozvati udruge civilnog društva, umjetničke organizacije i pojedince na radionicu „SLOŽNA BRAĆA KUĆU GRADE: umrežavanje organizacija civilnog društva?“ koja će se održati u četvrtak, 8. listopada, od 14 do 20 sati, u Kneževoj Palači u Zadru. Kroz jednodnevnu praktičnu radionicu, pokušat ćemo pronaći način kako dugoročno i učinkovito ostvariti suradnju među različitim dionicima civilnog sektora.

Radionicu će voditi Mirela Travar i Tomislav Domes, dugogodišnji aktivisti i sudionici uspješnih priča o umrežavanju i zajedništvu.  Mirela Travar dugogodišnja je aktivistkinja, trenerica i facilitatorica. Aktivno angažirana u civilnom društvu preko 15 godina, svoje je djelovanje započela u području ljudskih prava i mladih. Na međunarodnoj razini je radila s OESS-om i Vijećem Europe dok je u Hrvatskoj surađivala s nizom organizacija civilnog društva. Od 2011. - 2015. bila je Glavna tajnica Mreže mladih Hrvatske (krovna organizacija mladih u RH). Od 2017. godine je koordinatorica Saveza udruga Operacija grad. Njeni glavni fokusi danas su participativno upravljanje, javne politike i (nezavisna) kultura. Tomislav Domes, politolog i aktivist s preko 15 godina iskustva rada u civilnom društvu u području kulture. U posljednjih 7 godina intenzivno se zagovarački bavi pitanjem javne politike prema organizacijama civilnog društva. U posljednje tri godine aktivno je uključen u procese razvoja društveno-kulturnih centara u RH.

Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda