Filmske čarolije s motovunskog brda doputovale u Zadar

Od 19. do 21. rujna očekuje nas trodnevno gostovanje Motovun film festivala u Zadru. U tri večeri vidjet ćemo projekcije tri sjajna filmska ostvarenja: "Veličanstveni gubitnici", "Istinita priča o Nedu Kellyu" i "Slatke stvari", te niz kratkometražnih filmova iz službenog programa.

Ovogodišnje zahtjevno izdanje Motovun Film Festivala je, u nemogućnosti održavanja na motovunskom brdu, distribuiralo filmove diljem Hrvatske. Izmijenjeni koncept pokazao se uspješnim samom činjenicom da je motovunska ekipa i u neuobičajenim okolnostima pronašla put do većeg broja gledatelja dovodeći atrakcije na njihov prag kao u doba pionira filma. Festival je službeno završen dodjelom nagrada u zagrebačkoj Laubi, ali "tricom" u zadnjoj sekundi, dobio je svoj neočekivani produžetak u Zadru. 

A "tricu" čine tri sjajne večeri tijekom kojih će biti prikaza tri dugometražna i šest kratkometražnih filmova. Za epidemiološke mjere ne treba previše brinuti jer na Kapetanskom ima sasvim dovoljno mjesta. A neće falit ni kokica. 

Prvi dan motovunskog filmovanja u Zadru nam donosi argentinsko - španjolski fim "VELIČANSTVENI GUBITNICI". Mračan, urnebesan i napet, film s obratom i uzbudljiva priča o radničkoj solidarnosti i kolektivnoj osveti. Sebastián Borensztein (1963.) nagrađivani je scenarist i redatelj. Prije nego što se bacio na režiranje igranih filmova, Borensztein je bio jedan od najplodonosnijih TV producenata, redatelja i scenarista u Argentini.
U uvodnom dijelu bogate filmske večeri bit će prikazani kratkometražni filmovi "22:47 Linija 34" i "Najbolji orkestar na svijetu".

Motovun u Zadru - dan 2.

Druga večer donosi nam dugometražni film ISTINITA PRIČA O NEDU KELLY-u. To je priča o usponu i padu originalnog “Pobješnjelog Maxa”. Narod ga je obožavao, neprijatelji su strepili pred njim, a sam Ned Kelly ušao je u povijest kao jedna od najvećih australskih legendi.
Režiju potpisuje Justin Kurzel, jedan od vodećih predstavnika suvremenog australskog filma i autor provokativnih ostvarenja Ubojstva u Snowtownu i Macbeth. U uvodu projekcije predstvaljamo i dva kratkiša slatkiša - Njemački inat i Posjeta.

Motovun u Zadru - dan 3.

Treća večer donosi nam šećer za kraj, film "SLATKE STVARI". Nakon sedmogodišnje pauze, nezavisni redatelj Alexandre Rockwell (Little Feet) svojim je novim ostvarenjem oduševio publiku i kritiku na Berlinaleu gdje je osvojio i Kristalnog medvjeda."Sweet thing" je priča o petnaestogodišnjoj Billie koja ima prekrasan glas, baš kao njezina imenjakinja i heroina Billie Holiday. Dok joj otac (Will Patton – Armagedon, American Honey) plaću utapa u alkoholu, a majka Eve (Karyn Parsons – Princ iz Bell Aira) gradi život s novim dečkom, Billie s bratom Nicom dane provodi skupljajući metalni otpad. Kada se sprijatelje s dječakom Malikom, brat i sestra otkrivaju novi osjećaj slobode i zabave. U večer filmske čarolije uvest će nas dva sjajna kratkometražna ostvarenja: Bijelo oko i Umorstvo u katedrali.

Bit će to tri sjajne večeri. Film pod (nadamo se) vedrim nebom najbolji je dokaz da ljeto još nije završilo. 

Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda