ZadrugArt Nezavisna kulturna scena u Zadru Centar za mlade Zadar Sudioničko upravljanje u kulturi

Održana prva tribina u sklopu projekta Zadrugart

U utorak, 09. travnja 2019. godine s početkom u 19.00 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održala se prva iz ciklusa tribina, u sklopu provedbe projekta „ZadrugArt“, pod nazivom „Osuđeni na suradnju”.

Tribina je okupila 50-ak predstavnika brojnih udruga i institucija, odnosno pojedinaca koji su željeli čuti iskustva renomiranih dionika iz sfere nezavisne kulture i uspostave civilno-javne suradnje u Republici Hrvatskoj, Tamare Visković i Teodora Celakoskog, iz prve ruke te biti dijelom otvorene komunikacije i razgovora na teme sudioničkog upravljanja i budućnosti zadarske kulturne scene.

Tamara Visković donedavna je ravnateljica splitskog Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“, ujedno zaslužna i za pokretanje i dovršenje brojnih kulturnih i obrazovnih projekata, uspostavljanje suradnje s visokoškolskim, znanstvenim i kulturnim ustanovama širom Hrvatske i općenito osnaživanje kulturne scene u Splitu. Kroz svoje izlaganje dala je niz primjera, dobrih i loših, s kojima se Split susretao unazad nekoliko desetaka godina, a s kojima se Zadar mogao i može poistovjetiti. Na tribini je izjavila kako smatra da se suradnja institucija i nezavisne kulture ne događa zbog straha i neznanja jednih o drugima. 

S druge strane, Teodor Celakoski je aktivist čiji spektar djelovanja između ostaloga obuhvaća kulturne programe, umrežavanja i ostalo, a zaslužan je i za uspostavu Zaklade za razvoj civilnog sektora u domeni nezavisne kulture – Kultura Nova te zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade temeljenog na modelu civilno-javnog partnerstva – POGON. G. Celakoski ujedno je zaslužan i za pokretanje natječaja „Kultura u centru“ iz kojeg se projekt „ZadrugArt“ financira. Izjavio je da iako smatra kako vlast često ne podnosi kritiku, to ne znači da neće doći do promjene i u tom pogledu. Također je naveo i primjere desetak nezavisnih institucija koje djeluju danas u Hrvatskoj kao baza u posredovanju kulture, istaknuvši Pulu gdje se nalazi oko 100 udruga pod istim krovom.

Kroz moderatorsku palicu Maje Milin, novinarku i pjevačicu, poznatiju pod umjetničkim nazivom Kosa, na tribini se raspravljalo o nezavisnoj kulturnoj sceni u Republici Hrvatskoj i Zadru, prednostima i nedostatcima civilno-javnog partnerstva, umrežavanju i ostalim temama koji će tvoriti temelj održavanja budućih tribina i radionica.

Zainteresirani predstavnici udruga i institucija najviše su se zanimali o komunikacijskom planu civilno-javnog partnerstva i načinu izrade modela budućeg sudioničkog upravljanja Centra za mlade. „Unatoč razlikama, stvari mogu funkcionirati ako se pronađe dobar model upravljanja. Moguće je rješenje i u natječajima za programe budućih korisnika Centra za mlade“ istaknuli su govornici.

Kao predstavnica Grada, Dina Bušić, pročelnica Odjela za kulturu i sport istaknula je koliko je KvartArt festival bio jedna baza i pokazatelj da je nezavisna kultura u Zadru itekako budna i spremna za kreiranje projekata i suradnju, a kroz budući Centar za mlade problem prostora trebao biti od velike pomoći za razvoj ovog sektora.

Organizacija tribine je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda i provela se u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Koncertnim uredom Zadar. Ukupna vrijednost projekta je 1.867.528,51 kuna, uz 85% sufinanciranja sredstvima Europske unije i 15% sufinanciranja sredstvima Državnog proračuna.

Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda